THE NORMAN PETTY TRIO – ALMOST PARADISE (1954-1960)

Bij het horen van de naam Norman Petty zullen muziekkenners meteen verwijzen naar diens link met de liedjes van ‘Buddy Holly & The Crickets’. Wat de meesten wellicht niet weten is dat Norman Petty zelf ook een begenadigd muzikant was en dat hij de producer was van platen van o.a. Buddy Knox, Roy Orbison, Waylon Jennings, Jimmy Bowen, Buddy Holly en ‘The String-A-Longs’, bekend van de instrumentale gitaarklassieker “Wheels”.

Norman Petty werd op 25 mei 1927 geboren in Clovis, New Mexico en hij overleed op 15 augustus 1984 aan de gevolgen van leukemie op amper 57-jarige leeftijd in Lubbock, Texas, de thuishaven van Buddy Holly. Samen met zijn muzikale leider stond Norman Petty aan de wieg van de popmuziek. Eind jaren ’40 was hij de oprichter van ‘The Norman Petty Trio’ waarmee hij optrad en nummers opnam tot ver in de jaren ’50. In dat trio speelde Norman Petty op Hammondorgel, zijn vrouw Vi (Brady) met wie hij in 1948 trouwde op piano en Jack Vaughn op gitaar en tijdens optredens werd het trio vaak omgevormd tot een kwartet met toevoeging van Dave Alldred of Mike Mitchell op drums. Norman en Vi namen de taak van vocalist voor hun rekening bij de opgenomen gezongen liedjes.

Retroplatenlabel ‘Jasmine Records’ heeft nu een verzamelalbum uitgebracht met daarop 33 nummers van het in 1948 opgerichte ‘The Norman Petty Trio’ met hun liedjes uit de periode 1954 tot 1960. Daarbij zijn al hun hits terug te vinden zoals het door Duke Ellington gecomponeerde “Mood Indigo” en “Almost Paradise” die u beiden op de audiovideo’s kan beluisteren, naast “On The Alamo”, “The First Kiss”, “Moondreams” waar Buddy Holly op gitaar meespeelt en de door Norman Petty geschreven Buddy Holly-hit “True Love Ways” die hier gezongen wordt door Vi Petty.

Van de 33 nummers op deze cd is er geen enkel dat langer dan 3 minuten duurt, hetgeen in die tijd vrij gebruikelijk was. Het geluid van het door Norman Petty bespeelde Hammondorgel stond meestal centraal in de vaak geheel instrumentale nummers die ze opnamen zoals “Orchids In the Moonlight”, “Lily Of The Valley” en de later door Buddy Holly gezongen hit “Every Day”, hier in een instrumentale orgelversie.

Het waren ook niet allemaal door Norman Petty geschreven nummers in hun repertoire, maar ze speelden eveneens coverversies van een traditional of van een hit van iemand anders, zoals “Three Little Kisses” van Phyllis & Billy Holmes, “Hey Good Lookin’!” van Hank Williams of het vaak gecoverde “I’m Gonna Sit Right Down And Write Myself A Letter” dat origineel van Fats Waller was maar later ook gezongen werd door o.a. Willie Nelson, Shakin’ Stevens, Dean Martin, Barry Manilow en Nat ‘King’ Cole.

(valsam)

 

 

Track Listing

1. MOOD INDIGO
2. PETTY'S LITTLE POLKA
3. IF YOU SEE ME CRYING
4. (When It's) DARKNESS ON THE DELTA
5. ON THE ALAMO
6. ECHO POLKA
7. THREE LITTLE KISSES
8. I WONDER WHY
9. HEY! GOOD LOOKIN'!
10. OH! YOU PRETTY WOMAN
11. SOLITUDE
12. ORCHIDS IN THE MOONLIGHT
13. LILY OF THE VALLEY
14. ALMOST PARADISE
15. IT'S BEEN A LONG LONG TIME
16. THE FIRST KISS (vocal)
17. THE FIRST KISS (instrumental)
18. I'M GONNA SIT RIGHT DOWN AND WRITE MYSELF A LETTER
19. OLD CAPE COD
20. MOONDREAMS
21. TOY BOY
22. FULL MOON AND EMPTY ARMS
23. DREAM LOVER
24. DOWN FROM THE CLOUDS
25. LITTLE BLACK SAMBA
26. BRING YOUR HEART
27. DITTY DUM
28. EVERY DAY
29. KING BEE
30. TRUE LOVE WAYS
31. KISS ME GOODNIGHT
32. WEIRD
33. FIND ME A GOLDEN STREET

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video